CHOICE BLOG

#IkKies voor de abortuspil bij de huisarts en apotheek

Kom op voor meer keuzevrijheid, doe mee aan de #IkKies campagne: stuur onderstaande e-mail naar de regeringspartijen en zorg dat de abortuspil beschikbaar wordt bij de huisarts!


E-mail aan regeringspartijen

Geachte ….,

Via deze weg wil ik Rutte III oproepen de abortuspil via huisarts en apotheek beschikbaar te stellen. Het Nederlands Huisartsen Genootschap heeft aangegeven dat huisartsen veilig en effectief hun patiënten kunnen helpen een ongewenste zwangerschap in een vroeg stadium af te breken middels de abortuspil. Zelfs de Verenigde Naties hebben Nederland inmiddels via de CEDAW opgeroepen dit mogelijk te maken.

Ik voeg me bij hun mening en vraag u bovendien de abortuspil uit het Wetboek van Strafrecht te halen, zodat deze tot 9 weken zwangerschap door de huisarts kan worden verstrekt. Op deze manier kan de keuze een ongewenste zwangerschap af te breken voortaan met de eigen vertrouwde huisarts worden besproken en uitgevoerd, zodat deze keuze niet onnodig emotioneel belastend is.

–   Eventuele persoonlijke toevoeging –

Met vriendelijke groet,


Te versturen naar:

  • Mark Rutte (VVD): vvdvoorlichting@tweedekamer.nl      
  • Gert-Jan Segers (CU): g.segers@tweedekamer.nl
  • Alexander Pechtold (D66): a.pechtold@tweedekamer.nl  
  • Sybrand Buma (CDA): s.buma@tweedekamer.nl

Deel de actie via social media: download de toolkit!


Waarom is er nu actie nodig?

Rutte III heeft in november aangegeven de ‘Wet afbreking zwangerschap’ (Waz) niet te willen herzien, terwijl er juist steeds meer partijen zich uitspreken vóór een abortuspil bij de huisarts. Nu is dus HET moment om met een beter voorstel te komen.
Abortus is sinds 1984 mogelijk in Nederland (dat is nog helemaal niet zo lang geleden!). Daar hebben vele vrouwen lang voor gestreden. Sinds de Waz in werking trad, is het mogelijk in een abortuskliniek of ziekenhuis, die hiervoor over de juiste vergunning beschikt én aan de benodigde eisen voldoet, een zwangerschap af te breken.

Er lag een voorstel van Minister Schippers op tafel om de huisarts toe te voegen aan degenen die hiervoor een vergunning kunnen aanvragen. Dit zou echter betekenen, dat er voortaan voor een overtijdbehandeling (zwangerschap afbreken binnen 16 dagen van overtijd zijn) óók een vergunning nodig is. Een stap achteruit! Momenteel is dit juridisch gezien namelijk al mogelijk bij de huisarts. De Inspectie voor Gezondheidszorg (IGZ) en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) belemmeren echter de verstrekking van de hiervoor benodigde medicatie via apotheken, zodat deze hulpverlening nog steeds alleen in abortusklinieken plaatsvindt. Het is dus goed dat Rutte III het voorstel van Minister Schippers niet heeft aangenomen, maar er zijn wel andere veranderingen in de abortuswetgeving nodig!

 

Wat zeggen de experts?

  • Het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) heeft een standpunt uitgebracht, waaruit blijkt dat huisartsen de overtijdbehandeling middels abortuspil veilig en effectief voor vrouwen dicht bij huis en in vertrouwde omgeving kunnen verstrekken.
  • Het Committee on the Elimination of Discrimination Against Women (CEDAW) van de Verenigde Naties heeft Nederland in 2016 verzocht de benodigde medicatie via de huisarts beschikbaar te stellen.
  • De Wereld Gezondheids Organisatie heeft in haar richtlijnen aangegeven van de abortuspil een veilige manier is om een zwangerschap tot 9 weken te beëindigen.

 

Wat willen wij?

Wij zijn het eens met de NHG en de aanbeveling vanuit CEDAW: de abortuspil moet beschikbaar zijn bij de huisarts. Bovendien willen wij dat de abortuspil niet langer onder het Wetboek van Strafrecht valt, zodat deze tot 9 weken zwangerschapsduur door de huisarts kan worden verstrekt. Een abortus uitvoeren met medicatie tot 9 weken, zeker onder toeziend oog van jouw huisarts, is veilig en effectief. Laten we gezamenlijk deze stap zetten naar de uitbreiding van onze reproductieve keuzevrijheid!

Daarbij hebben we ook JOU nodig! Om aan de politiek duidelijk te maken dat iedereen toegang via de eigen, vertrouwde huisarts tot de abortuspil zou moeten hebben, lanceren we van 4 t/m 10 december de actie #IkKies.

Want jij wil toch ook zelf kunnen kiezen of je zwanger blijft of niet?

Wat kun je nog meer doen? Teken de petitie ‘Nederland wil de abortuspil’ en deel #IkKies op social media na deelname om al je vrienden, collega’s en kennissen aan te sporen ook mee te doen!